ערבית מדוברת לבתי ספר יסודי וחטיבות ביניים

לומדים לתקשר בערבית מדוברת בבית הספר

תכנית להקנית השפה לתלמידי ביה"ס היסודי וחטיבות הביניים

איך הופכים את לימודי הערבית המדוברת לחלק טבעי מהחיים בישראל? איך משלבים את לימוד השפה בדרך שהיא גם מרגשת וחווייתית, וגם יעילה ומקצועית? כזו שמאפשרת פיתוח יכולות שיחה, הקשבה והבעה תוך כדי היכרות אמיתית עם התרבות הערבית? איך יוצרים תכנית שגורמת לתלמידים לצאת מכל שיעור מלאי השראה ורצון להתחיל לתקשר, ומעוררת בהם סקרנות ללמוד עוד על הקבוצות השונות בחברה הישראלית? 

אלה השאלות שהנחו אותנו ביצירת התכנית הפדגוגית-חינוכית 'לומדים לתקשר בבית הספר'.

'לומדים לתקשר בבית הספר' היא תכנית לימודים מיוחדת המיועדת לתלמידים בכיתות ה'- ח'. השיעורים מתקיימים בתוך בתי הספר ובמסגרת שעות הלימודים, ונפרסים לאורך שנת לימודים או על פני מחצית אחת. 

השיעורים מועברים על ידי צוות המורים המעולה של מדרסה, עם נסיון בהוראת ילדים והכשרה מקצועית שמועברת על ידינו.

חזון ומטרות התוכנית

למרות שערבית היא שפת האם של 22% מהאוכלוסייה בישראל, ולמרות שלישראלים רבים חיבור משפחתי והיסטורי אליה, ולמרות שאנחנו לומדים, עובדים, וחיים במרחב משותף – 95% מהיהודים בישראל לא יודעים לתקשר בערבית.
זה לא מקרי, אין כרגע בישראל אף מסגרת פורמלית שמאפשרת הקנייה של ערבית מדוברת כבר בגיל צעיר.
את זה אנחנו רוצים לשנות!
אנחנו מאמינים ששפה היא האמצעי הבסיסי והחשוב ביותר ליצירת תקשורת, והשער הכי משמעותי להכרות עם תרבות, מנהגים ואורחות חיים, ולחיבור בין קבוצות שונות בחברה. אנחנו גם מאמינים שעתיד החברה תלוי בילדים שלנו, ולכן מאמינים שיש חשיבות עצומה לחשיפה לשפה, לתרבות ותקשורת כבר בגיל צעיר.

מכאן, נגזרות המטרות העיקריות של התוכנית

1. להקנות לתלמידים יכולת ניהול שיחה בערבית, בנושאים רלוונטיים לתקשורת יומיומית.

2. להוות שער לתרבות הערבית, ולהפגיש את התלמידים עם נושאים מעניינים מהתרבות הערבית – מאכלים, שירים, אגדות, דמויות משמעותיות בעולם הערבי, תרבות פופולרית, מדיה חברתית, כוכבי רשת, ועוד ועוד. 

3. לייצר הזדמנויות לשיחה על ידי תרגול משותף בקבוצות, זוגות ובפעילויות דינמיות בכיתה.

עוד על השיעורים

״לומדים לתקשר בבית הספר״ היא תכנית של 34 שיעורים בני 45 דקות. ניתן לפרוס אותה על פני מחצית או על פני שנת לימודים שלמה. 

השיעורים כוללים מערכים חווייתיים המבוססים על תכנים רלוונטיים, מותאמי גיל ( סרטונים, שירים, משחקים, קטעי קריאה) לצד דגש רב על תרגול שיחה ופיתוח יכולות תקשורת. 

צוות המומחים של מדרסה פיתח שיטה ייחודית המשלבת בין כלים פדגוגיים – טכנולוגיים מתקדמים ללמידת שפה, המבוססים על גישת המסוגלות (Proficiency). מיקוד הגישה הוא לא על שינון מבנים דקדוקיים מורכבים, אלא על פיתוח יכולות שיחה ותקשורת, זכרון אוצר מילים, הקשבה וביטוי – בה כל התקדמות ניכרת ביכולת אמיתית לתקשר, להקשיב ולהתבטא בערבית.

התכנית שמה דגש על הנגשה של השפה והתרבות הערבית בצורה חיובית ואנושית, כזו שמייצרת מומנטום של מוטיבציה להמשך הלמידה וכן הלאה.

התכנים והמבנה הפדגוגי

התכנית מציעה חטיבה פדגוגית הכוללת כ- 34 מערכי שיעור. השיעורים כוללים מתודולוגיות ותכנים מובנים, ובנוסף טכניקות ליצירת אקלים כיתתי דמוי סדנה.
בליבת התכנית מצויים 7 נושאים מרכזיים, הרלוונטיים ליום יום של התלמידים ולתחומי העניין שלהם.

יחידות תוכן (כל יחידה תילמד לאורך מספר שיעורים):

"אני ועצמי" – היכרות והצגה עצמית בערבית מדוברת

"הסביבה הביתית" – המשפחה והמרחב הביתי

"סביבת בית הספר" – מורים, חברות ולימודים

"כאן ברחוב" – המרחב הציבורי, משלטים ושכונות ועד ערים ומדינות

"קשרים אנושיים" – מהי חברּות ומהי שכנּות

"אוכלים וקונים" – מאכלים, מסעדות וחנויות

"לאורך השנה" – מעונות השנה ועד חגים ומועדים

כל שיעור מתבסס על מפגש עם פריט תוכן אחד: סרטון, תמונה, שיר, קטע קריאה, ווטסאפ ומסנג'ר (בדיחות, קטעי האזנה ועוד). הלימוד יתבצע דרך פעילויות המנגישות בדרכים שונות היכרות שפתית ותרבותית עם פריט התוכן.

כלים מנחים ללימוד:

שפה מדוברת: האלמנט המרכזי בתכנית. התלמידים יפגשו ביטויים שימושיים ליום יום, קבוצות מילים. לפי הקשר, דגש על הדמיון בין עברית לערבית.

תרבות: שירים, סיפורי עם, אגדות, איורים מהעולם הערבי, אינסטגרם / ווטסאפ, מנהגים ומסורות.

הכתב הערבי: יתבסס על פעילויות מהנות סביב הכתב, גם ברמה הדיגיטלית.

עוד על מדרסה לומדים לתקשר

מאז 2017, מדרסה מלמדת מאות אלפי ישראלים לתקשר בערבית: בבית הספר המקוון החינמי שלנו רשומים כיום כ-100,000 תלמידים (ו- 400 חדשים נוספים מדי חודש) וכ- 200,000 ישראלים נחשפים לתכנים החינוכיים שלנו בערבית מדי חודש באמצעות תכנים ברשתות החברתיות, סדנאות וקורסים באוניברסיטאות, במשרדי ממשלה ובחברות עסקיות.

אנחנו מציעים גם לבתי ספר יסודיים ולחטיבות הביניים להצטרף לחוויה חינוכית, ערכית, קהילתית וחברתית יוצאת דופן, שבבסיסה- היכולת לתקשר בערבית מדוברת!

מורים ומנהלים, רוצים שנבוא ללמד אצלכם?

לקורסים וסדנאות התקשרו 077-6004374
או השאירו פרטים בטופס
איור של תלמידה לומדת ערבית עם לפטופ וחתול על השולחן
דילוג לתוכן