בואו נלמד על עונת החתונות בחברה הערבית!
באנו להרים בלולולוליייייייש لولولولوولوليش (הידוע גם כ – קלולולו!), או בשמו הרשמי זַעַ’ארִיט או זַעַ’ארִיד! זהו צליל מיוחד שנוצר על ידי נגיעה בלשון בצד הפה או בשיניים ברצף מהיר אותו שומעים הרבה ב…חתונות! אז כן, מוֹסַַם (א)לְעְרַאס שַרַّף! موسم الأعراس شرّف עונת החתונות כבר פה, תכינו את הרגליים (והבטן!) לא לאירוע אחד…ולא לשניים…אלא לרצף של אירועים חגיגיים לפני החתונה💍😍:
הטקס ראשון שעורכים החתן והכלה הוא טקס הנקרא חֻ’טְבֵּה או טֻלְבֵּה, והוא החלפת טבעות ביד ימין (הופכים את זה לרשמי!)💍💌 בטקס שתי המשפחות מתאספות ומברכות את הזוג המאורס עם אוכל וריקודים… (למרות שהיום יש כאלו שיסתפקו בטקס הזה רק בארוחת ערב קטנה עם שתי המשפחות🙄).
כשבוע לפני החתונה מתחילות המסיבות שנקראות תַעַאלִיל تعاليل , אליהן מזמינים את החברים ובני המשפחה להרים את המצברוח ולהכין את האווירה לקראת החתונה, עם הרבה אוכל וריקודים. דוגמה למנה מוכרת באירועים כאלו היא מַנְסַף منسف – כבש מבושל ברוטב עשוי יוגורט מותסס מיובש, מוגש בדרך כלל עם אורז או בורגול על גבי חתיכה דקה של לחם ‘שראק’ יחד עם יוגורט חם! 🤤
בלילה שלפני החתונה כל הנשים מתאספות יחד לליל חינה حنّا (חִנַא) של ריקודים, אוכל וקישוטי חינה על הידיים. 👯♀️ ליל החינה הוא מסורת עתיקה שנותנת הזדמנות למשפחות משני הצדדים לחגוג ולהתחבר יחד לפני טקס החתונה.
ביום החתונה, משפחת החתן תשלח ארוחת ערב אל בית משפחת הכלה, ובינתיים הכלה ומשפחתה מחכים בקוצר רוח ליציאתה אל בית החתן! 👰🏻 אצל החתן בינתיים מתקיים ‘אִ(ל)זַّפֵה’ الزّفة או אִ(ל)זְّיַאנֵה الزّيانة! בטקסט שנקרא גם זְיַאנֵת אִלְעַרִיס (קישוט החתן) או חְלַאקֵת אִלְעַריס (גילוח החתן) בו מגלחים את החתן עם סבון גילוח, רוקדים ומחלקים טַרַאבִּיש ומגבות. 👳🥳
מבחינת המסורת הדתית, כַּתֵבּ (א)לְכְּתַאבּ كتب الكتاب או עַקְד (א)לְקִרַאן عقد القران, הוא הסכם הנישואין באסלאם על פי השַרִיעַה, והוא תמיד מתרחש לפני החתונה – לפעמים עם החֻ’טְבֵּה خطبة – ההתארסות, ולפעמים חודש או יום לפני החתונה – לפי החלטת החתן והכלה.
היום רוב טקסי החתונה משלבים אלמנטים מערביים וחילונים יחד עם מנהגים מסורתיים. אבל לא משנה באיזו חתונה תשתתפו, שני אלמנטיים תמיד ישארו במרכז – חשיבות המשפחה והדגש החזק של הכנסת אורחים, וגם היום צעירים רבים רוצים להפיק חתונות כמו של פעם, כדי לשמר את האותנטיות ואת ערכי המשפחה והמסורת.
תודה לרע׳ד הנפלאה על הפוסט הזה…ו…מי מזמין אותנו לאיזה עֻרְס…או חֻ’טְבֵּה?